A tanulás öröm, a tudás érték.

Szivacsagy

Dominic O'Brien könyvei - Memóriafejlesztés

2019. június 18. - Szivacsagy

 

Dominic O'Briennnek két könyvét szeretném bemutatni Nektek. Most a Memóriafejlesztés-ről lesz szó, a következő posztban pedig A sikeres vizsgázás titkai-ról. Mivel a Memóriafejlesztés-ben vannak benne az alap dolgok, és a tanulás is valójában erre épül, ezért vettem ezt elsőnek egy hosszabb posztban.

 A memóriafejlesztéssel foglalkozó könyvek között szerintem ez az alapmű. Aki ezt végigolvassa, a gyakorlatokat megtanulja és rendszeresen használja, az akár készülhet is egy Memória Világbajnokságra.

 memoriafejlesztes.jpg

Dominic stílusa lenyűgöző, végig fenntartja az olvasó figyelmét. A könyv igen jól használható, érthetően le vannak benne írva a feladatok, gyakorlatok.

Kérem legyen mindenki türelmes magával. Az hogy elolvassa a könyvet, az egy dolog, de a gyakorlatok igazi elsajátításához már több munka kell, nálam 1-2 hónap után jöttek az eredmények.

Korábban azt hittem, hogy Dominic O'Brien valami szupermemóriával született, ennek köszönhetően érte el a kimagasló eredményeit. Ma már semmi különlegeset nem látok ebben. Ahogy írja is, az emberek agysejtjei, agyfelépítésük szinte ugyanolyan, csak különböző módokon tanulnak.

Módszerei bárki által megtanulhatók, az eredményesség kulcsa pedig csak a gyakorlásban rejlik. Nézzünk úgy az agyunkra, mint egy izomra. Ha eddzük, fejlesztjük, egyre jobb teljesítményre lesz képes.

A könyvben többféle memória technika is le van írva. Mindenki tetszése szerint válogathat közöttük. Viszont mindegyik alapja a kreativitás, a képzelet. Ne ijedjen meg senki, ha ezekben gyengének érzi magát. Ahogy egyre többet gyakorol, majd látni fogja, hogy az agya meghálálja ezt, és a képzelete szárnyakat kap.

Kezdeti lépések – szavak megtanulása asszociáció és kapcsolat segítségével

A feladatok során különböző szavakat kell megjegyezni. Ezek a könyvben tetszőlegesen kiválasztott szavak, de értelemszerűen ha valaki egy vizsgára készül, akkor a vizsgaanyag szavait ugyanezzel a módszerrel tudja megjegyezni.

Vegyünk egy szót: asztal. Mi minden juthat eszünkbe róla?

- egy családi összejövetelen egy szépen megterített asztal, rajta a gőzölgő leves

- egy kuka mellé kidobott, összetört régi bútor

- egy esküvő késői órájában vidám fiatalok egy asztalon táncolnak

Mindenkinek egyéni élményei alapján jelennek meg gondolatok, képek egy-egy kiválasztott szó kapcsán. Ezt nevezzük asszociációnak. Ezek az asszociációk segítik agyunkat minél jobban megjegyezni a szót. A sok emlék közül azt érdemes kiválasztani, ami az érzékeinkre leginkább hatott, akár érzelmi töltete is van, valamilyen érzelmi reakciót vált ki belőlünk.

Nézzük például az asztalon táncoló fiatalokat.

- kellemes érzésünk lehet tőle mert egy jó barát esküvőjén történt, akit szeretünk

- szép nyári idő volt

- az étterem nagyon elegáns volt, jó volt ott lenni

- a kedvenc dalunk szólt amikor a fiatalok táncoltak

- viccesek voltak a táncosok, majdnem leestek az asztalról

Ezeket felidézve az asztal szó elég könnyen rögzül a memóriánkba.

Hasonló elven haladva minden szóhoz tudunk találni ilyen asszociációs képeket, gondolatokat, eseményeket. Ha ezek megvannak már csak egy feladatunk van, alkossunk velük egy kis történetet. A történetben a szavak sorrendje megegyezzen a megtanulás sorrendjével.

Akkor jó egy történet ha

- mi is benne vagyunk

- a leggazdagabb érzelmi, érzéki gondolatot használjuk

- el is képzeljük, belül látjuk (vizualizáljuk) az eseményeket

- hangokat, beszédet is beiktatunk a történetbe

- minél egyedibb (akár meseszerű, varászlatos is lehet)

Ha készen vagyunk, a történetet néhányszor elismételve, vizualizálva agyunk már meg is jegyezte a szavakat. Ha nemcsak fel tudjuk idézni a szavakat, hanem például egy kiválasztott szó kapcsán meg tudjuk mondani, hogy melyik szó áll előtte, vagy utána, akkor tökéletes munkát végeztünk.

Példa

Szavak: asztal, kígyó, narancs

Történet: Egy kellemese helyen, szép esküvőn vagyunk, ahol egy asztalon fiatalok táncolnak. De közelebb érve látjuk, hogy valójában kiabálnak, félelmükben ugrottak fel oda, mert egy nagy kígyó tekereg alattuk. Mellettünk pont van egy gyümölcstál, abból kiveszünk egy narancsot, amivel megdobjuk a kígyót. A narancs, mint egy kézigránát felrobban, megölve a hüllőt.

Az útvonal módszer

Az előbb egy történetbe ágyaztuk be a megtanulandó információt (szavakat). Az útvonal módszerrel még könnyebb lesz a dolgunk. Mint egy erős horgony, ami tartja a hajókat, úgy fognak segíteni nekünk egy általunk kitalált útvonal egyes állomásai.

Mit kell tennünk ehhez? A képzeletünkben fel kell építeni egy útvonalat, különböző állomásokkal.

Vegyünk egy egyszerű példát. Képzeljünk el egy családi házat. Az útvonalunk ezt fogja körüljárni, és 10 állomás lesz benne.

1. Előkert/főbejárat

2. Előszoba

3. Konyha

4. Nappali

5. Terasz

6. Lépcső az emeletre

7. Hálószoba

8. Fürdőszoba

9. Gyerekszoba

10. Padlás

Ha jól megy az útvonal felidézése, akkor csak az a feladatunk, hogy minden egyes állomáshoz képzeljük el a megtanulandó szót, illetve annak az asszociációját. Itt már nem fontos a szavaknak összeállniuk egy egész történetté, a megállók segítik inkább a rögzítést, nem a történet.

Példa

Szavak: asztal, kígyó, narancs

Memorizálás:

1. Előkert/főbejárat: munkások egy nagy asztalt próbálnak bevinni a házba, de csak eltorlaszolták a bejáratot, hangosan szitkozódnak.

2. Előszoba: A falon egy kígyó alakú kulcstartóra akarjuk feltenni a kulcsunkat, de megijedünk, azt hisszük, hogy igazi kígyó van a falon.

3. Konyha: Édesanyánk narancsdzsemet készít, az egész konyha padlója be van terítve narancshéjjal, közben a tűzhelyen fortyog a dzsem, kellemes illata elárasztja az érzékszerveinket.

NAGYON FONTOS szempontok az útvonalunk kialakításához:

- olyan útvonalat találjunk ki, amit jól ismerünk, inkább valós helyekből álljon

- az egyes megállók sokszínűek, érdekesek legyenek

- a megállók eltérjenek egymástól, ha azonosak, megzavarhatják a memóriánkat

- olyan helyeket válasszunk, amire jó rálátás adódik

- kis területű helyeket ne válasszunk (kis zárt szoba, ajtó)

- az útvonalunkat nagyon jól kell ismernünk, ezzel fogunk dolgozni valószínűleg egész életünkben, és a memorizálás során zavaró, ha még külön azon kell gondolkoznunk, hogy melyik megálló következi, az hogy néz ki.

Nekem egy 600 állomásból álló útvonalam van, amit a lakóhelyemen alakítottam ki, Kecskeméten. A helyeken, amiket jól ismerek (házunk, munkahelyem) több megálló is van, de általában utcákat, épületeket, parkokat építettem be az útvonalamba. Ezt használom minden nap, a különböző információk megőrzésére, bármi legyen is az.

Számok megtanulása

Talán az egyik legnagyobb mindennapi kihívás a számok megjegyzése. Telefonszám, PIN szám, utcaszám, évszám. Több technika is segíthet nekünk.

Alakjuk szerinti memorizálás. Minden számhoz alakjuk szerint tudunk kapcsolni valamilyen tárgyat. Például 1 = hajóárbóc, 8 = perec,…. Innentől már a szavak megtanulása a feladat, amiről korábban volt szó.

Betűk kapcsolása a számokhoz. Van 10 számjegy, és vegyünk 30 betűt a magyar ábécéből. Minden számhoz kapcsolódik így 3 betű, amiket tetszőlegesen használhatunk. A számból is újra szöveg lehet, még ha furcsa is (RDR), de képzeletünk segít átkonvertálni valami értelmesebb kifejezéssé (RADÍR) ami már szóként megtanulható.

A Dominic módszer. Ez a csodafegyver. Én számokhoz csak ezt használom, és lenyűgöző eredményeket lehet vele elérni. Itt a 10 szám kap egy egyedi betűt, és a számokat 00-tól 99-ig monogramokká alakítjuk, ami mögé személyeket képzelünk el. Például 0 = O, 1 = A, 2 = B…

Így például nálam a 20 = BO = Barack Obama. Erről a módszerről külön poszt fog szólni.

Francia kártyalapok megjegyzése sorrendben

Aki idáig jutott a könyvbe, az már megismerte a főbb technikákat. Útvonal, Dominic módszer kicsit módosítva és sok gyakorlás. Én 2 hónap után 5 perc alatt tudtam megjegyezni az 52 lapot.

Gyakorlatok a Memória Bajnokságra készülőknek

Aki esetleg ilyenre vállalkozna, az itt információt kaphat a furcsa képek, bináris számok és nevek-arcok memorizálásához. A bináris számok megjegyzéséhez én más módszert javasolnék, például 4 bináris szám könnyen átalakítható egy hexadecilmális számmá, és talán így könnyebb dolgozni velük. A nevek-arcok megjegyzése jól alkalmazható a mindennapok során, itt asszociációt használhatunk ismerőseink, ismert emberek és a megjegyzendő arc között.

Beszédek megjegyzése

A beszédek tartására mindenki alaposan készül. Itt Dominic említi az elmetérképezés módszerét, amit Tony Buzan fejlesztett ki, és majd később lesz róla szó ezen a blogon.

A beszéd fő szavait kiemelve az útvonalunkon elhelyezve könnyen memorizálhatjuk az egészet.

Adatok, évszámok, információk megtanulása

Itt is a már említett asszociáció – útvonal, esetleg Dominic módszer segíthet.

Ezek mellett említ egy másik módszert is. A megtanulandó szavak kezdőbetűit használva egy furcsa mondat készítése.

Például: Olaszország – Németország – Magyarország →Olcsó naspolyák makognak.

Agyunk ápolása

Mint ahogy a sportolók építik izmaikat, agyunk karbantartására is szükség van.

Nem lesz meglepetés, mik ezek: rendszeres mozgás, nyugalom, helyes táplálkozás, mértékletes gyakorlás, jó alvás.

Egyszer találtam egy cikket, ami olyan ételekről szólt, amik külön serkentik az agyat. Hát ha ez is segít, lehet alkalmazni.

 

A könyv főbb témái ezek voltak, de emellett Dominic mesél saját életéről, tapasztalatairól, elért eredményeiről.

Sok sikert a feladatokhoz, a gyakorláshoz!

Ha valaki elakad, szívesen segítek!

 

szivacsagy.blog.hu@gmail.com

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szivacsagy.blog.hu/api/trackback/id/tr2714877520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása