A tanulás öröm, a tudás érték.

Szivacsagy

Dominic O'Brien könyvei - A sikeres vizsgázás titkai

2019. június 28. - Szivacsagy

Dominic O'Brien másik könyve A sikeres vizsgázás titkai. Ez a könyv valójában két részből áll. Egyik a memória technikákat mutatja be, a másikban pedig ezek alkalmazását a tanulás során.

 

Tanuljunk meg tanulni

Ez a blog valójában azért jött létre, hogy bemutasson másfajta tanulási technikákat. Mindannyian jártunk iskolába, tanultunk különböző módszerekkel több-kevesebb sikerrel. Dominicnek rengeteg jó ötlete van, amiket használhatunk, csak ehhez el kell szakadnunk a megszokott sémáktól, engednünk kell, hogy agyunk szórakozni tudjon, képzeletünk a fellegekbe emelkedjen.

 

sikeres_vizsgazas.jpg

 

Gyorsolvasás

Fokozatos gyakorlással növelni tudjuk az olvasási sebességünket. Tony Buzan egy egész könyvet írt erről. Nem kell megijedni, hogy csökkeni fog a megértési szint. Agyunk nagyon gyorsan képes felvenni a ritmust.

Gondolattérkép

Más szóval elmetérképezés, amit Tony Buzan fejlesztett ki. Ez egyfajta rajzos-írásos képszerű jegyzetelési mód. Nagyon hatékony, számomra alap a tanulás folyamatában.

Most nem fogom részletezni, később külön posztot szánok neki. Aki szeretne jobban utánajárni, annak ajánlom a magyarul is megjelent könyvet erről a témáról. (Tony Buzan: Elemtérképezés mesterfokon, Bioenergetic Kiadó, 2018.)

Memóriafejlesztés

A könyv következő 6 fejezete memóriánk feljavításáról, az ehhez kapcsolódó technikákról szól. Minden megtalálható Dominic Memóriafejlesztés című könyvében sokkal részletesebben. Erről itt írtam posztot. Innentől az ott említett módszerekre fogok hivatkozni.

Szövegek tanulása, előadás tartása

A szó szerinti szövegtanulás nem egyszerű. Viszont ezt le lehet bontani kis lépésekre, és a szavakat képekké alakítva más sokkal könnyebb a dolgunk.

A megtanulandó szöveget jól ismerjük meg, éljük bele magunkat, képzeljük el. Nézzünk utána egyéb háttér információknak, amik segítenek jobban átlátni a művet.

Ha ezek megvannak, jöhet a részekre darabolás, azokból főmondatok, szavak kiemelése, majd képekké alakítása. Asszociációval és az útvonal módszerrel tudjuk jól rögzíteni a memóriánkban a szöveget/előadásunkat.

Nyelvtanulás

Végre, ezt kerestem! Igen, nekem is fő célom volt a nyelvtanulásom fejlesztése, amikor kezembe vettem ezt a könyvet. Nézzük Dominic ötleteit.

Szavak tanulásánál egy kifejezésnek van egy hangalakja a saját nyelvünkön, és a megtanulandó nyelven is. Ezen két hangalak között kell keresnünk kapcsolatot, asszociációt. Nézzünk egy példát: padló (magyarul) – floor (angolul). Képzeljük el magunkat egy különleges házban, be akarunk nyitni egy szobába, de hirtelen megtorpanunk, mert a padló helyén valójában forró víz van. Az asszociáció: floor – forr, és képzeljük hozzá a kis történetünket, a furcsa padló képével.

Speciális útvonal a nőnemű, hímnemű, semleges nemű szavakhoz. Az útvonal módszert már megismertük. Nyelvtanuláshoz létre lehet hozni három különböző helyen futó útvonalakat, amiken a három különböző nemű szavakat helyezzük el az asszociációk során.

Matematika, elvont dolgok, képletek, földrajzi adatok

Nincs másra szükség, mint a képzelőerőnkre. Az szavakat, betűket képekké alakítjuk, asszociációval rögzítjük és egy útvonalon elhelyezzük. Számok megjegyzéséhez a Dominic módszert ajánlom.

Történelmi dátumok

A Dominic módszer és szavak képpé alakítása segít rajtunk.

Példa: 1241 – Tatárjárás. Az én Dominic módszeremben 12 = Antonio Banderas, 41 = Dan Aykroyd. Elképzelem, ahogy ülnek egy étteremben és tatár beefsteak-et esznek.

A tanulás megtervezése

Akármilyen módszerrel tanulunk, szánjunk elég időt a megfelelő tervezésre. Kamasz lányomnál látom, hogy hiába tanul jól, ha valaki nem tudja helyesen beosztani az idejét, csak megnehezíti a saját dolgát.

Először is nézzük meg, mit kell megtanulnunk, és milyen határidőre. Osszuk fel napi részekre az anyagot. A napi tanuláshoz is készítsünk tervet. Úgy üljünk le, hogy semmi más gondolat, dolog ne zavarjon már minket (a kutyát már levittem sétálni, nem vagyok éhes…). Döntsük el hogy milyen módszerrel haladjunk. Tartsuk a tempót, de rendszeresen (20-30 perc után) álljunk meg egy kis szünetre, agyunk felfrissítésére.

Haladók a terveikbe már az étkezésüket, sportolásukat, az egész életüket is beleszervezik.

 

Dominic O'Brien memóriafejlesztési és tanulási technikái egy teljesen új világot nyitottak meg előttem. Minden nap alkalmazom őket, és azt vettem észre, hogy a gyakorlások során agyam működése egyre gyorsabb, biztosabb. Sőt sok régi gondolat, emlék is felszínre kerül, mintha „edzéssel” a rájuk rakódott porréteget letörölném. A technikákat már módosítgatom is, a saját igényeim, adottságaim szerint.

Mindenkinek élvezetes tanulást kívánok, bátran vágjatok bele!

A bejegyzés trackback címe:

https://szivacsagy.blog.hu/api/trackback/id/tr5514901894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása