A tanulás öröm, a tudás érték.

Szivacsagy

Dominic O'Brien

A nyolcszoros Memória Világbajnok.

2019. május 28. - Szivacsagy

A sikeres tanuláshoz jó memóriára van szükség. Memóriafejlesztésre keresve a rengeteg találat közül kiemelkedik Dominic O'Brien neve. Elkezdtem kutatni, ki is ő valójában?

dominic.jpg

Nyolcszoros Memória Világbajnok, csodálkozva olvastam. Ha bármiből is valaki többszörös világbajnok, az már igen szép teljesítmény, de úgy éreztem, itt valami turpisság van. Biztos fotografikus memóriája van, vagy valamilyen autizmussal született, így képes erre a teljesítményre. Meg mi az a Memória Világbajnokság?

A Memória Világbajnokságot először 1991-ben rendezték meg. A versenyeken a jelentkezők különböző feladatok során - ahol információkat kell megjegyezni - összemérik mentális képességeiket, tanulási technikáikat, memóriájuk gyorsaságát, pontosságát. A feladatok közül néhány: nevek és arcok megjegyzése, véletlenszerűen generált számok megjegyzése, dátumok megjegyzése, kártyalapok sorrendjének memorizálása, szavak megjegyzése.

A szervezők célja a memóriafejlesztés népszerűbbé tétele, az oktatás támogatása, új memória bajnokok felfedezése. Külön posztot fogok írni erről a témáról. (http://www.worldmemorychampionships.com/2015_wmc_china/ )

Egyre többet olvastam Dominic-ról, videókat néztem, és elcsodálkoztam, hogy itt semmi különlegesség sincs, sőt gyermekkorában még tanulási nehézségei is voltak. De akkor hogyan csinálja?

Hogyan lett nyolcszoros Memória Világbajnok, hogyan került be a Guinness Rekordok Könyvébe avval, hogy szinte hibátlanul megjegyezte 54 csomag (2808 darab!) összekevert kártya sorrendjét? Nyolcszor rosszat mondott, de mikor ezt jelezték neki, négyszer sikeresen korrigált.

Miután jobban megismertem, és több könyvét is elolvastam, állíthatom, hogy teljesen hétköznapi technikákat használt (bár sokuk ismeretlen a többség előtt). Ezek mellett kitartással, saját munkájával, rendszeres gyakorlással érte el ezeket az eredményeket. Magyarul, ha bárki megtanulja ezeket a módszereket, és sokat gyakorol, képes lesz ilyen feladatok elvégzésére.

Itt álljunk meg egy pillanatra. Bűvész bemutatókon, mentalista előadásokon is lehet látni ilyen - memóriához kapcsolódó - mutatványokat. Feltételezem hasonló módszerekkel dolgoznak, mint a memória sportolók. De a sportolók egyfajta hobbiból csinálják ezt, a versenyzés öröméért, önnön mentális képességeik kiterjesztéséért. Emellett teljesítményükkel áttételesen az oktatás fejlesztését is elősegíti.

 

Dominic O'Brien 1957-ben született Nagy-Británniában. 30 évesen a tévében látta Creighton Carvello-t, aki kevesebb mint 3 perc alatt megjegyzett sorrendben 52 darab különböző kártyalapot. Nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy hogyan csinálta, és több hónapi keresés, próbálkozás után rájött, illetve kifejlesztette saját módszerét. (Ezt használva nekem egy hónapnyi gyakorlás után 5 perc alatt sikerült megjegyezni egy összekevert, 52 lapos pakli kártya sorrendjét.)

Innentől már a memóriasportoknak élt. 1991-től többször is megnyerte az említett Memória Világbajnokságot. Több könyvet is írt a memóriafejlesztésről, tanulási technikákról, a tévében is sokat szerepelt, rendszeresen tart előadásokat, tanfolyamokat, illetve részt vesz memória bajnokságok szervezésében.

Említettem, hogy az elején azt hittem, valamilyen veleszületett képessége révén érte el az eredményeit. De lassan rájöttem, hogy egy nagyszerű, tehetséges emberre találtam rá. Akit nem hagyott nyugton a gondolat, hogy mások ezt hogyan csinálják, és addig dolgozott amíg rá nem jött a megoldásra. Valójában miatta kezdtem el memóriafejlesztéssel foglalkozni, ezt a blogot írni.

Élvezetes előadásaiból, könyveiből sugárzik a jó szándék, hogy tudását megossza másokkal, jobbá tegye az életüket. Tiszteletre méltó az az alázat, amivel kiáll az emberek elé.

Egy rövid kis bemutatkozó videó magyar felirattal:

 

Dominic O'Brien sok előadást tart. Ezek közül kiemelném azokat, amikor iskolákban mutatja be a diákoknak, hogy mi mindenre képes az agyunk, ha ezeket a technikákat alkalmazzuk. Ezért nagyon becsülöm őt, példaképnek tartom.

Egyszer egy Memória Világbajnokságon az egyik résztvevő odament hozzá, és elmondta neki, hogy még fiatal korában látta őt az iskolájukban egy ilyen előadáson, és ezután kezdte el edzeni az elméjét.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szivacsagy.blog.hu/api/trackback/id/tr9114865818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása