A tanulás öröm, a tudás érték.

Szivacsagy

A memória sportolók és a Memória Világbajnokságok

Hogyan lehet valaki Memória Világbajnok?

2020. november 08. - Szivacsagy

Sajnos sokszor hallom diákoktól, felnőttektől, hogy "Nekem nincs jó memóriám." vagy hogy "Nagyon nehezen tudok megjegyezni dolgokat." Van egy jó hírem! Ezen lehet változtatni. Több memória világbajnok is elmondta már, hogy gyerekkorukban nem volt kiemelkedő memóriájuk, de volt olyan is, akinek tanulási nehézségei voltak.

laptop-3087585_1920.jpgAgyunkban tároljuk az információkat. Természetesen mindenki képes megjegyezni dolgokat, mivel már megtanult beszélni is, írni, számolni. Igen, volt akinek ez nehezebben ment, de a végeredmény az lett, hogy mára már Ő is elvégezte az iskoláit.

  • Az agyunk ugyanúgy fejleszthető, mint például az izmaink.
  • Elérhető memória technikák segítségével jobban tudunk megjegyezni dolgokat.
  • A sok technika közül mindenki megtalálhatja a neki legjobban illőt.

Az első ismert memória technikát 2500 évvel ezelőtt, az ókori Görögországban Szimonidész írta le. Utána sokáig nem jelentek meg erről könyvek, egészen az 1990-es évekig. Ekkor tűnt fel Dominic O' Brien, aki az első Memória Világbajnokság győztese lett. Hála neki, mára már mindenki számára elérhetőek a különböző memória technikák. Dominic könyveket írt a memóriafejlesztésről, folyamatosan előadásokat tart. Azóta sokan foglalkoznak memóriafejlesztéssel, a youtube-on is számos videó található erről. Ron White - ot tudnám még kiemelni Nektek, de persze mindenki a maga kedve szerint böngészhet a találatok között.

Kevesen azért tudtak ezekről a memorizálási módszerekről. Fejlesztették magukat és használták őket, bemutatókat tartottak, szórakoztató műsorokban léptek fel. Mindenki elámult, hogy milyen zseniális memóriájuk van. 

Dominic O'Brien a tévében látott egy bűvészt, aki kevesebb mint 3 perc alatt megjegyzett sorrendben 52 darab különböző kártyalapot. Nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy hogyan csinálta, és több hónapi keresés, próbálkozás után rájött a megoldásra, majd kifejlesztette saját módszerét. 1991-től többször is megnyerte az akkor elindított Memória Világbajnokságot. Neki köszönhetően mára már mindenki számára elérhetők ezek a memorizálási technikák. 
dominic-obrien_championship.jpg

 

1991 - Az első Memória Világbajnokság

Tony Buzan, az elmetérképezés feltalálója és Ray Keene, sakk nagymester 1991-ben, Angliában megalapították a World Memory Sports Council szervezetet. Ez a szervezet rendezte meg a memória sportolóknak az első Memória Világbajnokságot. Kialakították a versenyszámokat, rögzítették a szabályokat, toborozták a versenyzőket. Természetesen akkor még kevesen foglalkoztak ezzel. Az első versenyeket egy étteremben rendezték meg. Azóta egyre ismertebb lett ez a sportág, mára már a rendezvényeiken több ezren vesznek részt, interneten élőben is követhetőek az események. 2016-ban megalakult egy másik társaság, az International Association of Memory. 2017 óta ők is szerveznek világbajnokságokat, így minden évben két eseményen is versenyezhetnek a memória sportolók.

 

Versenyszámok

A versenyzők 10 különböző feladatot oldanak meg a bajnokságokon, és a részeredményeik alapján rangsorolják őket. A feladatok a következők: 

1. Számok megjegyzése 1 óra alatt - 60 perc alatt ki tud több számot (0-9 között) megjegyezni - rekord: 4620 szám

2. Számok megjegyzése 5 perc alatt - 5 perc alatt ki tud több számot (0-9 között) megjegyezni - rekord: 616 szám

3. Hallott számok megjegyzése - a versenyzőknek másodpercenkén felmondanak egy számot, ezeket kell megjegyezniük hibátlanul - rekord: 547 szám

4. Digitális számok megjegyzése 30 perc alatt - 30 perc alatt ki tud több digitális számot (0 vagy 1) megjegyezni - rekord: 7485 szám

5. Kártyalapok megjegyzése 1 óra alatt - 60 perc alatt ki tud több összekevert francia kártyalapot megjegyezni - rekord: 1100 lap

6. Szavak megjegyzése 15 perc alatt - 15 perc alatt ki tud több véletlenszerűen kiválasztott szót megjegyezni - rekord: 6335 szó

7. Nevek és arcok megjegyzése 15 perc alatt - 15 perc alatt ki tud több nevet, és a hozzá kapcsolódó arcképet megjegyezni - rekord: 187 személy

8. Dátumok megjegyzése 5 perc alatt - 5 perc alatt ki tud több dátumot (valósat és kitaláltat) megjegyezni - rekord: 154 dátum

9. Absztrakt képek megjegyzése 15 perc alatt - 15 perc alatt ki tud több furcsa kép sorrendjét megjegyezni

abstract_image.jpg

Ilyesmi dolgokat kell memorizálni, majd külön újra láthatják a képeket más sorrendben. A versenyzőknek ki kell rakniuk az eredeti sorrendet - rekord: 804 kép

10. Egy pakli franciakártya lapjainak megjegyzése -  az összekevert francia kártyalapok (52 lap) megjegyzése amilyen gyorsan csak lehet - rekord: 12,74 másodperc

 

Forrás: https://www.worldmemorychampionships.com/

(Az adatok a poszt írásakori (2020 november) eredményeket tartalmazzák.)

 

Tanácsok leendő memória világbajnokoknak

Nem szabad azt hinni, hogy a bajnokok különleges képeségekkel születtek, ezért ilyen kimagaslóak az eredményeik. Többen is elmondták, hogy teljesen átlagos gyerekkoruk volt. Majd megismerték a memorizálási technikákat, jól ment nekik, és gyakroltak tovább és tovább és tovább.

Bárkinek lehet jó memóriája, itt a lehetőség, ebben a könyvben minden le van írva ehhez.

memoriafejlesztes.jpg

A memória sportolók ugyanezeket a módszerek használják. Finomítgatják, a maguk stílusára formálják őket, de az alap technikák ezek. Rengeteget gyakorolnak, Ázsiában külön táborokat szerveznek nekik. A világbajnokságokon nagyon sok kínai, dél-koreai versenyzőt lehet látni. Ők rettentően sikeresek ebben a sportágban.

Ha valaki komolyan szeretne memóriafejlesztéssel foglalkozni, akkor keresse Dominic O' Brien munkáit. Nagyon érthetően, részletesen írja le a technikákat. Blogom korábbi posztjaiban írtam részletesebben ezekről, tanácsokat, hasznos weboldalakat mutattam be. Semmi különleges képesség nem kell a sikeres memória elsajátításához, csak szorgalom és kitartás. A rendszeres gyakorlás meghozza a gyümölcsét.

A feladatok között a legalapvetőbb a számok megjegyzése. Ehhez az Útvonal módszer és a Dominic módszer ismerete szükséges. Két hónap alatt, rendszeres gyakorlással elég szép eredményeket lehet már elérni.

A memória sportszámok között a legkiemeltebb - mint az atlétikában a 100 méteres síkfutás - az összekevert francia kártyapakli 52 lapjának a megjegyzése. A versenyeken mindig ez az utolsó feladat. Nézzétek meg, hogy csinálja ezt a világrekorder:

Hihetetlen eredmény, lehet-e ezt valaha felülmúlni?

 

Ajánlom mindenkinek (főleg diákoknak) hogy ismerjék meg ezeket a módszereket. Ha nem is az a cél, hogy memória sportoló legyen valaki, az agy fejlesztésére, a dolgok memorizálásához, tanuláshoz, nyelvtanuláshoz a mindennapi életben rengeteget tudnak segíteni. Amellett élvezetes elfoglaltság is, nagyon jól karban tartja az agyat.

Sikeres gyakorlást kívánok!

Nyugodtan forduljatok hozzám tanácsért, vagy ha evvel kapcsolatban valamilyen kérdésetek van, szívesen segítek!

szivacsagy.blog.hu@gmail.com

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szivacsagy.blog.hu/api/trackback/id/tr4615285086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása