A tanulás öröm, a tudás érték.

Szivacsagy

Miért jó részt venni tanulmányi versenyeken?

"Soha nem veszítek. Mert vagy nyerek vagy tanulok." - Nelson Mandela

2021. október 30. - Szivacsagy

Pedagógusként rendszeresen kapok emaileket diákoknak szóló versenyekről, pályázatokról. Mindenféle van, egész éven át tartó vagy egy alkalmas, hatalmas a választék. 

De ezek a versenyek hogyan járulnak hozzá a gyermekek fejlődéséhez? Sokan kritizálják az oktatást, hogy nagy a teher a diákokon, rengeteget kell tanulniuk, állandó nyomás alatt élnek. Erre még versenyekre is járjanak?

 verseny.jpg

Ahogy látom az iskola életét, a gyerekek és a szülők hozzáállását, az oktatási rész rendben van, igyekszik az életre felkészíteni a kicsiket, akiknek a való életben igenis versenyezniük kell majd, mindent bele kell adniuk, ha el akarnak érni egy áhított célt. Közvetve ehhez járulnak hozzá a tanulmányi versenyek. Nézzük, hogy hogyan.

 

1. Az iskolában szerzett tudást kipróbálja más körülmények között.

Ekkor felfedezheti, hogy az ismereteket ténylegesen is alkalmazhatja, másként fogja látni az iskolai tanórák szerepét.

2. Új kihívás elé áll, ami iazgalmat, célt ad a mindennapjainak.

Örömmel tölti el, hogy benne van valami fontos dologban, ahol számítanak rá, megmutathatja, hogy ő milyen ügyes.

3. Növeli az önbecsülését.

Büszke lesz magára, hogy ő ezt meg tudja csinálni, a társai előtt jó példa lesz, hogy elindult egy versenyen.

4. Csapatversenyek során csapatjátékossá válik.

A jövőbeni munkakörnyezetben igen fontos lesz majd, hogy hogyan tud a kollégáival együttműködni, dolgozni. Ezt már itt elkezdheti fejleszteni.

group_wok.jpg

5. Fejlődik a kommunikációja.

A tanárával, a társaival, vagy a versenyszervezőkkel meg kell osztania az elképzeléseit, az ötleteit. Nagyszerű terep ez a kommunikációs készségek fejlesztésére.

6. Fejlődik a gondolkodásmódja. A meglévő tudását máshogy alkalmazza.

A versenyek nem az iskolai tudást kérik számon, hanem azt, hogy azok felhasználásával hogyan tud megoldani egy bonyolult feladatot. Ez a csavar átállítja a gondolkodásmódját, kiterjeszti azt.  

7. Ismeretségekre tesz szert.

A versenyek során hasonló érdeklődésű társakkal fog találkozni, ami lehetőséget ad a barátkozásra, együttműködésre.

8. A tanár - diák kapcsolat javul.

Egy versenyfelkészülés során a tanára kicsit más szerepben fog megjelenni előtte, Mint egy edző vagy mentor, nem pedig mint korábban, a számonkérő. Ez az új látásmód fejleszti a kapcsolatukat.

9. Ha elbukik, nem kap 1-est, a kudarctűrése fejlődik.

Mivel ez nem iskola, itt az eredmény nem kerül be a naplóba, kockáztatás nélkül indulhat neki a versenynek. Igen, egy ilyen megmérettetés során nem jut mindenkinek jutalom, de az esetlegesen átélt kudarc átfordítható egy gyengébben sikerült próbálkozásnak, aminek újra neki lehet majd futni.

10. A szép eredmény büszkévé teszi, társai megbecsülik, iskolája is elismeri.

Egy jól sikerült verseny egy egész életpályát vázolhat fel egy gyermek számára. Emellett fürödhet az elismerésekben. Az iskolai büszkeségfalon vagy díjátadón neki fognak tapsolni.

11. Jobban megismeri a világot, felkészíti a valós életre.

Felnőttként sokszor kerülünk mi is versenyhelyzetbe. Tudják ezt a gyerekek is. Ebből kapnak egy kis játékos ízelítőt, és ha majd igazi versenyről, pályázatokról lesz szó, már nagyobb magabiztossággal fognak belekezdeni.

12. Előnyöket szerez vele egy felvételinél.

Nagyobb versenyek dijazottjai olyan "jutalmakban" is részesülhetnek, hogy felvétel nélkül bejutnak egy oktatási intézménybe. De ha csak egy önéletrajzba kerül be egy versenyeredmény, már az is előnyöket biztosít a számukra.

graduation_2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szivacsagy.blog.hu/api/trackback/id/tr3516668624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása