A tanulás öröm, a tudás érték.

Szivacsagy

Tony Buzan és az elmetérképezés

2019. május 16. - Szivacsagy

 tony_teaching_black.png

Gondolattérkép, fürtábra, elmetérképezés. Mondanak Nektek valamit ezek a szavak?

Hatékony tanulási módszereket keresve akadtam rá Lantos Mihály könyvében az elmetérképezésre. Aztán egyre több helyen is szembejött velem ez a kifejezés, bár néhol más formában. Egykori munkahelyemen, egy általános iskolában egy kiváló kolléganőm tanulásmódszertan órákon ezt oktatta a gyerekeknek.

Mi is ez valójában? Egy igen hatékony jegyzetelési - tanulási módszer. Ismerjük meg a módszer atyját, a nemrég (2019 április) elhunyt Tony Buzant.

Tony Buzan 1942-ben született Angliában, de az egyetemi tanulmányait már Kanadában, Vancouverben végezte el. Diplomázott pszichológiából, matematikából és ezután egész életében vagy tanult, vagy tanított, vagy könyveket írt vagy előadásokat tartott. Sok művét testvérével, Barry-vel közösen írta. Hihetetlenül gazdag életpályát hagyott hátra.

 

Néhány pontban összefoglalva a munkássága:

Az elmetérképezés feltalálója, kidolgozója

Tony a 20-as éveiben járt, tanult sokat, de belefáradt már a jegyzetelésbe. Valami újfajta megoldáson gondolkozott, és ehhez elővette az akkori kutatásokat az agy működéséről. Ezek alapján kezdte el kidolgozni az elmetérképezés technikáját. Ez a jegyzetelési mód együtt működik az aggyal, ezáltal hatékonyabb, jobban átlátható, segítségével a gondolatok rendezettebb módon állnak össze egy egész nagy képpé. Emberek milliói használják az egész világon. Magyarul is jelent meg róla könyv, későbbi bejegyzésekben külön fogok foglalkozni vele.

 

elmeterkep_konyv_1.png

 

Sikeres író

Tony rengeteg könyvet írt az elmetérképezésről, memóriafejlesztésről, olvasásról, agyunk és a tanulás viszonyáról. Természetesen a világ számos nyelvére lefordították ezeket, milliók olvashatták.

 

Lenyűgöző előadó, üzleti és oktatási tanácsadó

Tony egész évben rengeteget utazott. Különböző országokban előadásokat tartott, vállalatoknak, kormányoknak tanácsadóként dolgozott, konferenciákon vett részt. Célja az oktatás fejlesztése, a kreatív gondolkodás elősegítése iskoláktól kezdve az egyetemeken át egészen a vállalati, kormányzati szintig.

Több videó is található róla, egyszerűen lenyűgöző ahogy beszél, nagyon megszerettem.

 

 

Tanító

Tony fő elve az volt, hogy mindenki tehetséges, csak meg kell találni a számára megfelelő tanulási "eszközt", hogy ki tudjon teljesedni. 2005-ben részt vett egy speciális kihívásban vagy mondhatnánk inkább kísérletben. Fél évig külön foglalkozott 6 hátrányos helyzetű gyermekkel. Az elmetérképezéssel és más mentális módszerek alkalmazásával nagyszerű eredményeket ért el velük. A gyerekek viselkedése javult, a tanuláshoz való hozzáállásuk megváltozott, és egyre jobban teljesítettek az oktatás terén is. Ez is mutatja, hogy tényleg mindenki tehetséges és nem szabadna lennie olyan gyermeknek, akiről lemondanak az iskolában.

Külön figyelmet érdemel, hogy sok munkáját, előadását Tony ingyenesen végezte, rengeteg könyvet adományozott hátrányos helyzetű diákoknak.

 

Memória Világbajnokság megálmodója

Léteznek memóriasportok, memória atléták. Tony és társai létrehozták a Memória Világbajnokságot, mely a mai napig nagy népszerűségnek örvend (http://www.worldmemorychampionships.com/). Ekkor kezdett el együtt dolgozni Dominic O'Brien - nel, egy hozzá hasonló kiválósággal, akiről következő posztom fogsz szólni.

 

Tony élete egy elmetérképen

 tony_in_mind_map.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szivacsagy.blog.hu/api/trackback/id/tr4514812182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása