A tanulás öröm, a tudás érték.

Szivacsagy

A Dominic módszer használata

A Dominic módszer - 4. rész

2020. július 13. - Szivacsagy

 

A Dominic módszer 4 részben került bemutatásra:

Az 1. rész itt található: Képzelet és asszociáció, a memorizálás benzine 

A 2. rész itt található: Az útvonal módszer 

A 3. rész itt található:   Személyek a számok memorizálásához

Ha sikerült végigolvasni a három részt, és megcsinálni a hozzájuk tartozó feladatokat, akkor már birtokában vagytok a Dominic módszernek, mellyel könnyedén meg lehet jegyezni számokat.

Legyetek türelmesek magatokkal, több hónapig is eltarthat, mire összeáll ez az egész rendszer és zökkenőmentesen fog működni. Gyakoroljátok mindennap.

Ha sikerült ezeknek az eszközöknek a használatát jól begyakorolni, akkor már akár memória atléta vagy bajnok is válhat belőletek, ők is ugyanezt a módszert használják a számok és kártyalapok megjegyzéséhez.

Én az elején rengeteget gyakoroltam. Naponta többször elszámoltam magamban 0-tól 99-ig, és felidéztem a hozzájuk kapcsolt személyeket. Külön számítógépes programot írtam, ami véletlenszerűen felvillantott számokat, amiket rögtön memorizáltam. Vagy mentem az utcán, és az autók rendszámain levő számokat nézve próbáltam felidézni a hozzájuk tartozó embereket.

Olyan szintre sikerült eljutnom néhány hónap után, hogy 5 perc alatt meg tudok jegyezni 50 darab kétjegyű számot, azaz 100 darab számjegyet.

Gyakorlásnak ajánlom még ezt a weboldalt, ami véletlenszerű számokat tud generálni. https://www.random.org/integers/

 Most tartsunk egy kis szünetet és nézzük meg hogy hova jutottunk el eddig a Dominik módszerben.

Az előző posztokban írtam a képzelőerő fejlesztéséről, asszociációkról. Majd megismertétek az útvonal módszert, ahol létrehoztatok egy hosszú útvonalat sok - sok megállóval. Most pedig már a kétjegyű számokat át tudjátok alakítani személyekké.

 

Számok megjegyzése és felidézése a Dominic módszerrel

Kezdődhet is a számok megjegyzése. Nézzünk egy példát, ahol öt darab kétjegyű számot kell megjegyezni. Legyenek a számok: 15, 44, 0, 66, 92.

Először átalakítom a számpárokat betűkké, a monogramokból pedig előkeresem a memóriámból a hozzájuk tartozó személyeket. (Az egyjegyű számok elé 0-át kell tenni, így a 0 az 00 lesz.)

Ha már nagyon jól megtanultátok a táblázatotokat, akkor valójában nincs szükség a kódolásra, a számpár láttán egyből beugrik a hozzá kapcsolt személy. 

Az én rendszeremben a következő személyek tartoznak ezekhez a számokhoz: 

Szám

Monogram

Személy

Cselekvés

15

AE

Albert Einstein (tudós)

számokat, képleteket ír

44

DD

Danny DeVito (színész)

gesztikulálva magyaráz

00

OO

Ozzy Osbourne (rockzenész)

zombiként rémisztget

66

SS

Sylvester Stallone (színész)

bokszol

92

NB

Napoléon Bonaparte (történelmi hadvezér)

magasságát méri

 

Nézzük akkor, hogy a Dominic módszerben hogyan tudjátok megjegyezni ezt a 10 számjegyet. A képzeletetek már elég fejlett és ott van az útvonalatok 5 megállója. Most előttetek áll öt ismert személy, akik valamilyen rájuk jellemző dolgot csinálnak. A feladat, hogy az útvonalatok állomásainál ezeket a személyeket képzeljétek el, hozzatok létre egy kis történetet velük, akik ott abban a helyzetben csinálnak valamit.

Vegyük a korábban már létrehozott egyszerű útvonalat:

  1. Kert
  2. Előszoba
  3. Konyha
  4. Nappali
  5. Fürdőszoba

ae.jpg

 Az első megálló a kert, itt van Albert Einstein aki a homokba pálcával számokat, képleteket ír.

Tovább haladunk az előszobába, ahol Danny DeVito hatalmas örömmel köszönt minket, beszél hozzánk és átölel.

Benézünk a konyhába, ahol egy fekete ruhás zombie alak (Ozzy Osbourne) fordul felénk és jól megijeszt minket.

Beérünk a nappaliba, ahol hangos püfölést hallunk. Sylvester Stallone épp a szekrényeket boxolja szét mérgében.

Bemegyünk a fürdőszobába, a fürdőszoba falánál egy kicsike ember áll és a feje fölött bejelöli a falat, méregeti magát Bonaparte Napoleon.

Tehát összeállt ez a kis történet. Használtuk a képzelőerőnket, az útvonalunk állomásait, és a személyeket, akiket a számokhoz kapcsoltunk.

Az egész történet idézzük fel újra. A kertben Einstein (15) írogat a homokba, az előszobában Danny DeVito (44) átölel minket, a konyhából kizavar Ozzy Osbourne (0), a nappaliban Stallone (66) veri szét a szekrényeket, a fürdőszobában Napóleon (92) méregeti a magasságát. A történetünkbe beleszőttük az 5 személy (5 számpárt). Ezek a kis jelenetek rögzültek is a memóriánkban, és ha végigjárjuk az útvonalat újra könnyen fel tudjuk idézni őket.

 

Számok visszamondása

Most az a feladat, hogy a személyeket vissza kell alakítani számokká.

Tehát újra végig megyünk gondolatban az útvonalunkon, felidézzük a történeteket, látjuk a szereplőket. A szereplők monogramjait pedig visszaalakítjuk számokká:

Kert - Einsten (15), előszoba - Danny DeVito (44), konyha - Ozzy Osbourne (0), nappali - Stallone (66), fürdőszoba - Napoleon (92).

 

Összegzés

Rendkívül élvezem ezt a memóriatechnikát. Több bemutatót is tartottam, és a diákjaim le voltak nyűgözve. Persze az igazi célom a motiváció volt, hogy ilyet is lehet csinálni, ilyenre is képes az emberi agy, ha birtokában van a megfelelő eszköznek.

Otthon gyakorlás során sokszor előfordult, hogy olyan vicces jelenetet találtam ki, hogy hangosan felnevettem. Ilyenkor persze a családom odajött hozzám, hogy minden rendben van?

 Nézzük újra az egész folyamatot

  1. Fejlesztjük a képzelőerőnket.
  2. Létrehozzuk az saját útvonalunkat a megállókkal.
  3. 0-től 99-ig megalkotunk és megtanulunk egy listát a számpárokhoz tartozó személyekkel.
  4. A megjegyzendő számokhoz kapcsolódó személyeket odaképzeljük az útvonalunk megállójához.
  5. Felidézve a történetet, a személyekhez kapcsolódó számokat előhívjuk a memóriánkból

 Egy pakli kártya sorrendjének megjegyzése

 

dob.jpg

 

A memória világbajnokságok feladatai között szerepel olyan is, amikor összekevert kártyalapok sorrendjét kell megjegyezni. 52 lapos, francia kártyáról van szó, Jokerek nélkül.

Hogyan alkalmazható ebben az esetben a Dominic módszer?

Csak egy kis módosításra, kiegészítésre van szükség, és indulhat is a játék.

Korábban számpárokból alakítottunk ki monogramokat, és azokhoz kapcsoltunk személyeket.

Az elkészült rendszerünket ugyanúgy fel tudjuk használni a kártyalapok megjegyzéséhez is.

Milyen információk szükségesek egy kártyalap megjegyzéséhez?

A lap egy sorozathoz tartozik, és van egy száma. Négyféle sorozat van a francia kártyában:treff, káró, kör, pikk. A szám lehet 1 - től 10-ig, és utána bubi, dáma, király. (Az ászt itt at 1-es szám jelöli.)

Tehát két adat megmutatja, hogy melyik kártyára gonoltunk: treff 3 (sorozata és száma)

Ezt az adatpárt át tudjuk alakítani számpárrá. Dominic O' Brien a következő kódolást hozta létre:

treff – c -> 3

pikk – s (spades) -> 6

kör – h -> 8

káró – d -> 4

A négyféle bubi, dáma, király lapokhoz pedig közvetlenül (monogramtól függetlenül) kapcsolt egy - egy személyt. Például a kör dáma nála Diana hercegnő, akit nagyon szerettek az emberek (szív) és a királyi család tagja volt (dáma).

Tehát a sorozatok jeleit számmá változtatta (3, 6, 8 és 4), a lapok számai adottak, s a kiegészítő lapokhoz (J, Q, K) pedig kapcsolt egy személyt a saját belátása szerint.

Ezekkel a módosításokkal a korábban létrehozott rendszerünk kiválóan működik kártyalapok memorizálásához is.

 Gyakorlásra kiválóan alkalmas a lapok sorrendjének memorizálása, főleg a kezdeti szakaszban. Ugye itt csak 52 személy fordulhat elő (nem 100). Egy kártyapakli elfér egy zsebben is, bármikor elő lehet venni ha az embenek van szabad ideje. Látványos, kézzel fogható, élvezetes és izgalmas, azonnal látható az eredmény.

 

Világrekord

Korábban bemutattam már Dominic 'O Brient. Az ő pályafutása egy a TV műsorában bemutatott produkcióval indult. A műsorban egy bűvész 3 perc alatt jegyezte meg egy pakli összekevert kártya sorrendjét. Ez a mutatvány felkeltette Dominic érdeklődését, aki akkoriban Angliában egy repülőtéren dolgozott. A folytatás ide kattintva olvasható.

Jelenleg az 52 lap memorizálásának világrekordja: 12,74 másodperc (!!!)

 

Haladó szint

 A profi memória atléták is ugyanezzel a módszerrel dolgoznak. Dominic’O Brien, aki kifejlesztette a módszert ezt használta a memória világbajnokságokon, ahol többször is győzött. A nagyon profik kibővítik a módszert. Amit csinálnak az az, hogy az útvonal bejárása során egy megállónál több személyt is elhelyeznek. Szerintem egy helyre bőven elég egy személyt odagondolni. Azt még el bírom képzelni, hogy két - három személyt csinál valamit. Ebben az esetben viszont a sorrend összekeveredhet. Szerintem sokkal egyszerűbb kialakítani egy hosszabb útvonalat, mint az, hogy egy megállóhoz több személyt rendelünk hozzá.

Másik trükk, hogy egy megállóhoz úgy helyez valaki két személyt, hogy először odagondolja az első számhoz illő személyt, és hozzá nem a saját cselekvését asszociálja, hanem a második számhoz tartozó személy cselekvését.

Nézzünk ehhez egy példát. Egy megállóhoz kapcsoljuk a 20 és 63 számokat. Korábban említettem, hogy Barack Obama, aki az én 20-as számom, mikrofont dobál. Sean Connery, a 63-asom, lovagol. Tehát hogyan tudjuk ezt a két személyt elhelyezni egy megállóban? Hát azt képzeljük el, hogy Barack Obama lovagol. Így összepárosítottuk a 20-as és 63-as számokat. Egy helyen négy számjegyet memorizáltunk, a 2063-at.

Igen profi memória atléták a rendszerükben a személyekhez nemcsak egy cselekvést adnak, hanem valamilyen tárgyat vagy ruhát is hozzájuk kapcsolnak.

Vegyük példának Sean Conneryt (a személy), aki lovagol (a cselekvése) és mondjuk egy kard is van nála (a személyes tárgya). Tehát a 63-as számot jelöli Sean Connery, a lovaglás és a kard. Tehát a tárgy használatával egy helyhez hat számjegyet (három számpárt) is meg tudnak jegyezni a profik.

Memorizáljuk a 920063-as számot. Napoleon Bonaparte (92) zombinak öltözve rémisztget (00 - Ozzy Osbourne cselekvése) minket, úgy, hogy egy karddal (63 - Sean Connery tárgya) hadonászik.

Így lehet egy megállóban hat számjegyet memorizálni.

Természetesen igen intenzív gyakorlás kell ahhoz, hogy ez így menjen, de meglátjátok, minél többet gyakoroltuk, annál jobban fog menni. Képzeljétek azt, hogy az agyunk olyan, mint egy izom. Minél jobban foglalkoztok vele, minél jobban edzitek, annál hatékonyabb lesz.

 

Hasznosság

Mi értelme ennek az egész technikának a mindennapi életben?

Tudjátok használni telefonszámok, pin kódok, történelmi évszámok, valamilyen képletek, adatok megjegyzéshez. Amire én leginkább használom ezt a módszert, az az edzés, a memóriám fejlesztése.

Amikor először sikerült a 100 darab számjegyet öt perc alatt memorizálnom és hibátlanul visszamondanom, magam is meglepődtem. De közben nagyon örültem, hogy a korábban elképzelhetetlennek tartott eredményre én is képes vagyok. Rendszeresen gyakoroltam, amíg sikerült tökéletesen elsajátítani a módszert. A gyakorlással állandóan fejlődött a memóriám, a képzelőerőm, és gondolhatjátok, hogy ez mekkora magabiztosságat ad nekem. Ha így meg tudok jegyezni 100 számjegyet, akkor képletek, évszámok, tételek vagy nyelvtanulásnál a szavak megtanulása egyáltalán nem okozhat nehézséget.

 

 Ha kérdéseitek vannak, forduljatok hozzám bizalommal, szívesen segítek.

Jó gyakorlást!

 

A Dominic módszer 4 részben került bemutatásra:

Az 1. rész itt található: Képzelet és asszociáció, a memorizálás benzine 

A 2. rész itt található: Az útvonal módszer 

A 3. rész itt található: Személyek a számok memorizálásához

A 4. rész itt található: A Dominic módszer használata

A bejegyzés trackback címe:

https://szivacsagy.blog.hu/api/trackback/id/tr8615678338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása