A tanulás öröm, a tudás érték.

Szivacsagy

10 tanács a hatékony tanuláshoz

Szervezetten az eredményekért

2020. augusztus 29. - Szivacsagy

Sajnos sokszor látom az iskolában, hogy a gyerekek az órán megkapott házi feladatot rögtön utána a szünetben gyorsan összedobják az emlékeik alapján, hogy otthon ne kelljen ezzel foglalkozni. Az meg szinte mindennapos, hogy a tanítási óra előtti szünetben a folyósón bújják a füzetüket, remélve, hogy még meg tudják tanulni az aznapi leckét. Hát így nem tudják.

A helyes tanulási folyamat előre eltervezett, átgondolt lépések sora. Ehhez adok tanácsokat nektek.

 

  1. Még az óra napján délután nézd át a jegyzeteidet, a könyvben a leckét.

A tanulás egy többször megismételt memorizálási folyamat. Előnyre tehetsz szert, ha a még friss, aznapi anyagot újra átnézed. Nem kell megtanulni - elolvasni, elég csak átlapozgatni a könyvet, a füzetedet.

  1. A következő napokban is gondolj rá, esetleg ha van időd, lapozgasd át újra a könyvedet, nézegesd az ott található képeket.

Ez egyfajta ismerkedés, barátkozás az anyaggal. Még mindig nem tanulod meg, csak kicsit gondolsz rá, esetleg felidézed az órán hallottakat. Ha majd elkezded tanulni a leckét, már nem lesz neked idegen a téma és tudni fogod, hogy mekkora rész vár rád. Ha kihagyod ezt a lépést, és ismeretlenül fogsz neki az anyagnak, akkor az elején félelem, szorongás jelenhet meg, hogy most pontosan mi is ez, mennyi van még belőle?

  1. Tűzz ki egy időpontot, amikor meg fogod tanulni a leckét. Az időpontot írd is fel magadnak.

Már tudod hogy mi vár rád, képben vagy. Most már csak el kell határozni magadat, hogy mikor teszed meg a lépést a feladatod teljesítéséhez. Ha lehetséges, hagyj rá plusz 1 napot a határidőig. Bármi közbejöhet, és ez az óvintézkedés bebiztosít téged, nyugalmat áraszt. A felírt időpont pedig egy konkrét dolog, amihez könnyebb tartani magadat.
calendar-3073971_1920.jpg

  1. Készülj fel a tanulásra, legyen minden optimális.

Eljött a Te napod, cselekedj! Szervezd meg úgy a tanulásodat úgy, hogy

  • legyen elég időd a tanulásra
  • ne zavarjanak meg Téged, telefon lenémítva, tedd el hogy ne is lásd
  • fizikailag legyél teljesen rendben. Kipihenten, ne éhesen, szomjasan vágj bele
  • tedd félre a többi dolgodat, ezt az időt most a leckédnek szenteld
  1. Oszd fel darabokra

Minden dolog részekből áll. Ne várd el magadtól, hogy egyből az egész anyagot meg tudod tanulni. Haladj lépésenként.

lumberjack-3459415_1920.jpg

  1. Kezd a nehezebb résszel

A tanulás elején még friss vagy, motivált. Vágj nyugodtan bele a bonyolultabb részébe. Ha azon átrágtad magad, örülj a sikerednek, és lazulj el, mert tudod, hogy ezután jönnek a könnyebb darabok.

  1. Színezz, rajzolj, készíts elmetérképet

Mielőtt elkezded unni a témát, dob fel a hangulatot. Vedd elő a színes ceruzáidat, és készíts egy rajzot ami eszedbe jut a tanultakról. Ezzel kicsit ki is kapcsolódsz, illetve elmélyíted amit megtanultál. A haladók természetesen elmetérképet készítenek.

people-2557399_1920.jpg

  1. 20-25 percenként pihenj egy kicsit

Az agyunk 20-25 perc tartós koncentrálást bír ki. Frissítsd fel egy kis mozgással, kikapcsolódással. Jár egyet, igyál vizet, szívj friss levegőt. Ne kezdj bele más dologba, ami lekötné a figyelmedet. Tilos a telefon, internet, hagyd kikapcsolódni az agyadat!

friss_air.jpg

  1. Nézd át, mond vissza, tegyél fel kérdéseket, beszélgess róla

Biztos hogy megtanultad az anyagot? Ha igen, akkor beszélj róla, válaszolj kérdésekre, játszd el, mintha felelnél.

  1. A megszerzett tudást kapcsold össze korábbi ismereteiddel

Építsd be az új anyagot a memóriádba. Kapcsold össze olyan dolgokkal, amikről korábban olvastál vagy hallottál a témával kapcsolatban. Idézd fel ezeket, és gondold bele az új ismereteidet.
woman-2003647_1920.jpg

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szivacsagy.blog.hu/api/trackback/id/tr8216180960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása