A tanulás öröm, a tudás érték.

Szivacsagy

Személyek a számok memorizálásához

A Dominic módszer - 3. rész

2020. július 10. - Szivacsagy

 A számolás kialakulása - mennyiségek és jelek

Az ősember, hogy megszámolja a családja tagjait, vagy az állatokat, amiket elejtett még az ujjait használhatta. Vagy rovátkákkal jelölte az eredményt, a vonalak száma megegyezett a mennyiséggel.

Ez akkoriban bőven elég volt neki. Később már a számoláshoz valamilyen eszközt használtak, például kavicsokat. Táblára rakták őket, vagy valamilyen kis tárolóedénybe. Összeadásnál összeöntötték a kavicsokat, megszámolták őket, így jött ki az eredmény. (A számolás latin eredetű neve, a calculare szó eredete a kavics, azaz a calculus szóból származik.)

Mára már egyből tudjuk, ha látunk egy számot (jelet), hogy az mekkora mennyiséget jelöl. Nevet is kapott. A világon az arab számok terjedtek el, a 10 fajta számjegyből állítjuk elő a számokat.

A rómaiak másmilyen jeleket használtak a mennyiségekhez, ezeket is ismerjük, használjuk.

 roman_numerals.jpg

A Dominic’O Brien által kifejlesztett módszer - amivel számokat lehet könnyedén megjegyezni - a mennyiségekhez személyeket kapcsol.

Használatánál a számokhoz először betűket választunk. A megjegyzendő számokat párokba rendezzük, átalakítjuk őket, és az így kapott betűpárok kiadnak egy monogramot. Ehhez a két kezdőbetűhöz kapcsolódóan a memóriánkból kikeressünk egy konkrét személyt, és ez a személy fog segíteni a számok memorizálásában.

 

Számok és személyek

Kicsit játszadozzunk el a számokkal, betűkkel, emberekkel. Korábban már írtam más módszerekről, ahol a számok megjegyzését valamilyen kép vagy jel segítette. Például melyik szám jutna eszetekbe egy hattyúról, vagy melyik szám jutna eszetekbe egy vitorlás hajóról?

 24.jpg

Ezek a módszerek a 10 darab számjegyhez 10 ábrát kapcsolnak. Az ábrákkal kialakított történet jelöl vagy mesél el egy számot.

Például egy zászló mellett valamilyen táborban két gyerek perecet eszik. Vajon melyik számot rejtheti ez a jelenet? Melyik szánjegyre hasonlít a rúd, és melyikre a perec? Ha megvan csak egymás mellé kell rakni őket. Az eredmény: száznyolcvannyolc.

Dominic’O Brian módszere egy kicsit összetettebb, több lépésből áll. Ezeken végigmegyünk és látni fogjátok, hogy mi a titka a többszörös Memória Világbajnoknak.

 

  1. Először is mind a 10 számjegyhez hozzárendelünk egy betűt. Itt a számok alakja, hangzása, illetve az angol abc beli sorszámuk alapján határozta meg Dominik, hogy hogyan alakuljon ki a jelölés.

 0 - O betű, az alakja miatt

 1 - A betű, a sorszám alapján (az angol abc első betűje)

 2 - B betű, a sorszám alapján

 3 - C betű, a sorszám alapján

 4 - D betű, a sorszám alapján

 5 - E betű, a sorszám alapján

 6 - S betű, az alakja, illetve az angol nevének kezdőbetűje (six) miatt

 7 - G betű, a sorszám alapján

 8 - H betű, az alakja, illetve az angol nevének hangzása (eight) miatt

 9 - N betű az angol nevének kezdőbetűje (nine) miatt

Tehát kaptunk egy új jelölési rendszert, ahol a 10 számjegyet egy-egy betű helyettesíti. Mondjuk az ABBA szó melyik betűt jelöli? -  1221

Itt még nincs vége a játéknak. Dominic a kísérletezései során először képekkel, jelekkel próbálta megjegyezni a számokat, de érezte, hogy nem ez a tökéletes módszer. Tovább lépett és rájött, hogy ha a számok személyeket jelölnek, akkor sokkal eredményesebben tudja memorizálni azokat.

 

  1. A megjegyzendő számokat állítsuk párokba. Ha egy szám egyedül állna, akkor tegyünk elé egy nullát. (például 6 = 06) A számpárokat az előbb említett rendszer alapján alakítsuk át betűkké, így betűpárokat kapunk. Mondjuk azt, hogy ez a két betű egy személy nevének kezdőbetűi.

A memorizálások során milyen számpárok fognak előfordulni? 00-tól indulva 99-ig összesen 100 darab számpár van, tehát betűkre átírva őket OO-tól, NN-ig 100 darab monogram létezik. Dominic minden egyes számpárhoz (a betűvé átalakított monogram alapján) keresett egy személyt. Olyan embereket, akik ismertek, sokszor látta őket, könnyen eszébe jutnak bármikor a monogramjuk alapján. Majd a személyekhez kapcsolt még egy cselekvést is, ami jellemző rájuk. Ez lett az ő saját egyedi jelrendszere a 100 darab számpárhoz. Ezt a rendszert használja a számok memorizálása során.

Például a 63-as számot kell megjegyeznie. A 63 monogrammá alakítva így néz ki: SC. Dominic ehhez a monogramhoz Sean Connery skót színészt választotta, aki híres szerepe szerint, titkosügynökként épp céltáblára lő a pisztolyával.

63.jpg

 

  1. Alkossuk meg a saját, személyekből álló rendszerünket a Dominic módszer használatához. Mit is csináltunk eddig? A számjegyekből 0-tól 99-ig számpárokat hoztunk létre és ezeket betűpárokká formáltuk. Kaptunk 100 darab monogramot. Az első az OO, utána jön az OA, OB, OC …. végig NN-ig. Most pedig a kezdőbetűk alapján létrehozzuk a saját, személyekből álló listánkat.

Dominic’O Brien a könyvében közzéteszi a listáját, de megmondom őszintén, hogy ő több olyan személyt is alkalmaz a rendszerében, akikről én azt se tudom, hogy kicsoda. Nem kell ragaszkodnunk az ő választásaihoz, sokkal jobban fog menni a memorizálás, ha olyan személyeket társítotok a monogramokhoz, akiket jól ismertek és egyből beugrik az arcuk, ha meglátjátok a monogramjukat.

Szám

Monogram

Személy

Cselekvés

00

OO

 

 

01

OA

 

 

02

OB

 

 

 

 

 

 

99

NN

 

 

Tehát a feladatunk a következő: keresnünk kell 100 személyt a monogramokhoz OO-tól NN-ig. Ha megvan a betűpárhoz tartozó személy, akkor gondoljunk ki még egy cselekvést is a számára. Valami olyat csináljon, ami jellemző rá. Például Arnold Schwarzenegger az izmait feszíti.

Itt egy kis példa a lista összeállításához:

Szám

Monogram

Személy

Cselekvés

16

AS

Arnold Schwarzenegger

az izmait feszíti

39

CN

Chuck Norris

karaterúgást csinál

63

SC

Sean Connery

pisztollyal célba lő

 Nem könnyű a feladat, több hétbe is beletelhet megtalálni a legmegfelelőbb személyeket, cselekvéseket. De ha komolyan veszitek, hamar belejöttök és élvezettel fogjátok keresni az embereket.

Itt egy weboldal, ami segítségül szolgál: https://peoplebyinitials.com/

Beírjátok a keresőbe a monogramot, és kiadja az ahhoz a kezdőbetűkhöz tartozó híres személyeket.

 

Tanácsok

  • Figyeljetek oda, hogy olyan személyeket válasszatok, akiket tényleg jól ismertek, ugyanis később ezekkel a személyekkel fogtok dolgozni, memorizálni. Igen zavaró és megnehezítheti a gondolkodási munkát, ha még külön arra megy el az idő, hogy eszedbe jusson, hogy ki is az a személy, aki a számpárhoz (betűpárhoz) tartozik.
  • Barátok, ismerősök, családtagok is lehetnek a személyek között. Én az érdeklődési körömnek megfelelően híres színészeket, zenészeket, sportolókat, történelmi személyeket építettem bele a listámba, de mellettük persze két barátomnak is jutott hely.
  • A 100 személyhez összesen választasz 100 darab cselekvést is. Minden cselekvés egyedi legyen, ne legyen közöttük ismétlődés, mert az összezavarja a memorizálást.
  • Agyunk akkor tudja a legjobban megjegyezni az információt, ha az minél egyedibb, érdekesebb, viccesebb. Nyugodtan engedjétek szabadra a fantáziátokat, ne fogjátok vissza magatokat.

 

Könnyű esetek

Az én listámban van néhány személy, akiket nagyon jól sikerült kiválasztani. Híresek, érdekesek. Nálam a 20-as szám (BO) Barack Obama volt amerikai elnököt jelöli, aki utolsó beszéde után eldobta a mikrofont.

20.jpg

A 91-es számhoz (NA) Neil Armstrong űrhajós került, aki szkafanderben mászkál.

 

Nehéz esetek

Sajnos voltak olyan kombinációk, ahova hosszú keresés után sem találtam általam ismert személyt. Nem ijedtem meg, a weblap segítségével kiválasztottam egy szimpatikusnak tűnő embert, és „megismerkedtem” vele.

Például a 09-hez (ON) Ole Nydahl dán származású buddhista lámát választottam, aki persze jógaülésben meditál. Vagy a 95-höz (NE) Nathan East basszusgitáros került. Vajon ő mit csinálhat? Igen, basszusgitározik.

 

A lista megtanulása

Ha elkészült a száz személy és cselekvésük táblázata, akkor ezt tanuljátok meg fejből. Bár soknak tűnik, könnyen fog menni. El kell jutnotok arra a szintre, hogy meghallasz vagy meglátsz egy kétjegyű számot, akkor egyből elő tudd idézni az ahhoz a számhoz tartozó személyt és a cselekvését.

A Dominic módszer 4 részben került bemutatásra:

Az 1. rész itt található: Képzelet és asszociáció, a memorizálás benzine 

A 2. rész itt található: Az útvonal módszer 

A 4. rész itt található: A Dominic módszer használata

A bejegyzés trackback címe:

https://szivacsagy.blog.hu/api/trackback/id/tr2315974230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása