A tanulás öröm, a tudás érték.

Szivacsagy

Képzelet és asszociáció, a memorizálás benzine

A Dominic módszer - 1. rész

2020. május 20. - Szivacsagy

Bevezetés

Korábban már bemutattam Dominic O'Brien-t, a többszörös memória világbajnokot. Aki memóriafejlesztéssel szeretne foglalkozni, annak nagyon szívesen ajánlom az ő könyveit. Ezek alapművek, amikből minden könnyen megtanulható.

imagination.jpg

Mikor megismertem Dominic eredményeit először egy UFO-nak hittem, csak így lehet képes valaki ilyen sok információt megjegyezni. Főleg azon csodálkoztam, hogy hogyan tud ennyi számot, kártyalapokat sorrendben memorizálni.

Szerencsénkre Dominic O'Brien a könyveiben mindent elénk tár, és ezeket a módszereket bárki elsajátíthatja. A memória világbajnokságok során ezekkel érte el a sikereit. A számok memorizálásához kifejlesztett egy saját technikát. Ez a Dominik módszer, amit most szeretnék nektek bemutatni.

Ami korábban különlegesnek tűnt, a megismert tanulási/memorizálási technika ismeretében teljesen normálisnak bizonyul. Megfelelő gyakorlással bárki képes lesz megjegyezni 50 – 100 darab számjegyet vagy kártyalapokat sorrendben. (Én 1-2 hónapnyi gyakorlás után 5 perc alatt 100 számjegyet tudtam memorizálni.)

 

Mire jó ez?

A mindennapi életben:

- adatokat, évszámokat, kódokat tanulhatunk meg az alkalmazásával, fejleszthetjük a memóriánkat, növelhetjük az önbizalmunkat.

Memória bajnokságok során, vagy közönség szórakoztatása esetén:

- számok sorát (akár bináris számokét is) memorizálhatjuk gyorsan és hatékonyan, kártyalapok sorrendjét jegyezhetjük meg.

 

Hogyan működik a Dominic módszer:

A következő posztokban részletesen le fogom írni ezt az összetett módszert.

Előzetesen néhány pontban összeszedem a részeit.

1. A képzelőerőnk az egész technika alapja.

2. Gondolatban létre kell hozni egy tetszőleges útvonalat, megállókkal (mint például egy busz útvonala, ami több helyen is megáll). Ezt nagyon biztosan fejből kell tudnunk.

3. 0-tól 99-ig minden számhoz választanunk kell egy bizonyos személyt, aki valamit csinál vagy valami van nála. Ezeket az információkat is betéve kell tudnunk.

Az útvonalunk és a számokhoz rendelt személyek nem változhatnak, mindig ugyanazokat fogjuk használjuk a memorizálások során.

4. A számokat asszociációk segítségével memorizáljuk. Minden egyes megjegyzendő számhoz az útvonalunk egyes állomásainál kell elképzelni a számhoz tartozó személyt, aki ugye valamit csinál vagy valami van nála.

Egy példa: a 20-as számot kell megjegyezni. Az útvonalunk első állomása legyen a házunk bejárata előtti kis kert. Az én rendszeremben a 20-as számhoz Barack Obama volt amerikai elnök tartozik, aki mikrofont dobál. (Hogy miért az később kiderül.)

Tehát úgy jegyzem meg a 20-as számot, hogy azt képzelem el, hogy a házunk előtti kertben Barack Obama mikrofonokkal dobálja a virágokat.

De ez hülyeség! - gondoljátok. Részben igazatok van, de én ezt inkább játékos gondolatoknak, szabad képzeletnek nevezném. Az lenne a kérésem, hogy legyetek nyitottak erre a módszerre, ne korlátozzátok le magatokat ilyen véleményekkel, mert bizonyított tény, hogy ez a módszer működik.

 

Képzelet és asszociáció

A memorizálás során valójában a képzeletünkkel dolgozunk. Létrehozunk képeket, jeleneteket amik rögzülnek az agyunkban.

Hogyan hozzuk létre ezeket a képeket? Életünk során nap mint nap látunk dolgokat a minket körülvevő világból. Van ami felett átsiklik a tekintetünk, vagy van olyan eset, hogy megállunk egy pillanatra, elgondolkozunk rajta hogy mit látunk, megjegyezzük. Ha valamit sokszor látunk, az akaratlanul is megmarad az emlékezetünkben. Így elménkben az évek alatt létrejött egy hatalmas raktár, amely tele van tárgyakkal, élőlényekkel, érzésekkel, emlékekkel.

A képzeletünkkel való munka során ezekkel a külvilágból kapott információkkal dolgozunk. Sokan félnek, megijednek, mert azt hiszik, hogy nagyon részletesen, a legkisebb pontokra is kitérve kell felidézniük a dolgokat. Ez nem szükséges. Elég egy villanásnyi rátekintés a belső képünkre és már meg is van a keresett információ. Egy egyszerű példa, megkérdezem tőletek, hogy milyen színű a szobátok fala? Egy pillanatra magatok elé képzelitek a szobátokat és egyből meglátjátok a színt, a választ.

Vagy itt van ez a kép.

sharktail.jpg

Elég ennyit látni az állatból és máris magunk elé tudjuk képzelni az egész hatalmas testét, az uszonyokat, kopoltyúkat, a kinyitott száját a félelmetes fogakkal.

Ugyanez történik a memorizálás során is. A személyről, akit szeretnénk megjegyezni, elég ha csak egy kis részlet ugrik be az emlékezetünkbe, a ruhája, az arca, a frizurája, vagy ha van nála valamilyen tárgy akkor az, és agyunk már tudni fogja, hogy kire is gondoltunk.

 

Asszociáció

A Dominic módszer használata során különböző képeket kell összefűznünk és egy jelenetté alakítanunk.

Mi is történik ilyenkor. Képzeletünk elővesz egy helyet, egy személyt, egy tárgyat, és ezek formálásával, megszületik egy kis történet.

Akkor jó egy történet ha

- minél egyedibb (akár meseszerű, varászlatos is lehet)

- a leggazdagabb érzelmi, érzéki gondolatokat használjuk

- el is képzeljük, belül látjuk (vizualizáljuk) az eseményeket

- hangokat, beszédet is beiktatunk a történetbe

Ha egy átlagos jelenetet találunk ki, akkor azt összekeverhetjük más helyzetekkel, vagy egyáltalán nem is jegyzi meg az agyunk. Próbáljatok meg minél különlegesebb, egyedibb, viccesebb történetet kialakítani. Én néha a memorizálások során hangosan el is nevettem magam, olyan érdekes jelenetet találtam ki.

 

Fejlesztés a Dominic módszerrel

Mikor elkezdtem foglalkozni a Dominic módszerrel, kicsit nehezen ment az elején, de azért ment. Néhány hét gyakorlás után azt vettem észre, hogy milyen jó a képzelőerőm! Mint amikor valaki hosszabb kihagyás után újra elkezd sportolni, és nemsokára belendül, formába jön. Valami ilyen történt az én agyammal is.

Mindannyiunkban benne van a gyermekkorból magunkkal hozott játékos képzelgés lehetősége, de a logikus felnőtt élet során ez háttérbe került. Csak le kell porolni, használni kell, és úgy fog működni, mint régen. Kicsit el kell rugaszkodni a hétköznapi életünktől, és hagyni, hogy szárnyalhasson a fantáziánk.

Így fejlesztés helyett én a Dominic módszer gyakorlását javaslom.

 

Fejlesztés megfigyeléssel

Említettem hogy a képzeletünk az agyunkban tárolt képekkel dolgozik. Egyértelmű hogy ha egy tárgy, egy látvány minél jobban el van raktározva a memóriánkban, annál könnyebben, részletesebben tudjuk azt felidézni. Megfigyelési gyakorlatokkal javíthatjuk a képzeletünk működését.

Üljünk le és tegyünk magunk elé egy tárgyat, mondjuk egy telefont. Tanulmányozzuk ezt a telefont 1 percig. Nézzük meg a formáját, színét, kialakítását, méreteit. Majd csukjuk be a szemünket és próbáljuk felidézni az előttünk levő telefon képét. Nem baj ha nem megy, ez csak gyakorlás. Akkor lehet újra 1 percig nézni, és megint felidézni. Ismételgessük a gyakorlatot, és minden alkalommal próbáljuk meg minél részletesebben felidézni a telefon képét.

 

Több posztban fogom ismertetni a Dominic módszert. Hogy teljesen érthető legyen a számotokra ez a technika, kérem olvassátok el a többi bejegyzést is.

 

Jó gyakorlást!

A Dominic módszer 4 részben került bemutatásra:

A 2. rész itt található: Az útvonal módszer 

A 3. rész itt található: Személyek a számok memorizálásához

A 4. rész itt található: A Dominic módszer használata

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szivacsagy.blog.hu/api/trackback/id/tr6614940212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása