A tanulás öröm, a tudás érték.

Szivacsagy

Az útvonal módszer

A Dominic módszer - 2. rész

2020. június 06. - Szivacsagy

A Dominic módszer használatához szükséges az útvonal módszer ismerete. De ez a nagyszerű technika önmagában is felhasználható memorizálásra.

 

Helyek és emlékek

Fiatal koromban sokat utaztam, rengeteget beszélgettem más utazókkal, akik elmesélték az élményeiket idegen országokról, az ott meglátogatott érdekes helyekről.

new-york-1587558_1920.jpg

Őket hallgatva egy idő után feltűnt, hogy ahogy megemlítettek egy konkrét helyet, ahol jártak, már sorolták is a sok-sok kalandot, amit ott éltek át. És még újabb történeteik ugrottak be az emlékezetükből, és újabbak és újabbak.

Mi lehet olyan különös a helyszínekben, hogy így kapcsolódnak hozzájuk az események?

Mióta memóriafejlesztéssel foglalkozom, megismertem Szimonidész történetét (itt olvasható). Így visszagondolva érthető, hogy mi zajlott le az utazók memóriájában.

Ahogy felidézték egy helyet, a helyhez kapcsolódva már ugrottak is elő az oda rögzült emlékek a memóriájukból.

 

Horgony

A helyszínek horgonyt jelentenek az emlékezet számára. Egy helyhez kapcsolódó eseményt könnyebb felidézni, ha emlékezetünkből előhívjuk a helyet is, ahol történtek a dolgok. És ezt nagyon jól ki lehet használni tanulásra, memorizálásra.

Az útvonal módszer egy eszköz. Ha megtanuljuk a használatát, mindig velünk lesz. Ez lesz a mi noteszunk, aminek a lapjaira felírjuk az információt. Az útvonal helyszínei (a megállók) a lapok, ahova "beírjuk" az információt. 

Régóta ismert ez a technika és más neveken is meg lehet találni: memóriafogasok, memória palota ....

boats-2758962_1920.jpg

Dominic módszere abban különleges, hogy bármennyi útvonalat létrehozhatunk, tetszőleges számú megállókkal, és ezeket úgy alkothatjuk meg, ahogy a saját gondolkodásunknak a legjobb. Van aki külön útvonalat használ számok megjegyzésére, külön másikat szavaknak, illetve olyat is hallottam, hogy nyelvtanulás során valaki az egyik útvonalára csak a hímnemű szavakat illesztette be, egy másik útvonalát pedig a nőnemű szavak megjegyzésére használta.  

 

Próba

Nézzünk egy egyszerű példát. Ezt az öt dolgot kell megjegyeznünk:

1. tányér

2. kacsacsőrű emlős

3. fűnyíró

4. 8

5. piros szín

Kreálunk gyorsan egy egyszerű útvonalat. Gondoljunk egy átlagos családi házra, annak öt helyszínével. Legyenek a helyek a következők:

1. Kert

2. Előszoba

3. Konyha

4. Nappali

5. Fürdőszoba

Tehát az útvonalunk egy háznál van, ott létrehoztunk 5 megállót.

Elkezdünk végigmenni az útvonalunkon, és az azon levő megállóknál megállunk, odaképzeljük az információt, amit meg akarunk jegyezni. Ha legközelebb bejárjuk újra az utunkat, a megállóknál elő fog ugrani a korábban oda „helyezett” dolog.

Akkor kezdődjön a memorizálás. Elindulunk gondolatban az útvonalunkon, és minden egyes megállónál megállunk. Ott kigondolunk egy történetet/jelenetet (asszociációs kapcsolatot hozunk létre) a képzeletünk segítségével, melyben szerepel az adott helyszín és az információ, amit meg akarunk jegyezni. Emlékeztek rá, az az igazán jó történet, ami minél egyedibb, érdekesebb, érzelmileg hat rátok!

Memorizálás

Induljunk el és találjunk ki érdekes dolgokat.

1. Kert – tányér  -  A kertben vagyunk hangos csörömpöléseket hallunk, mert tányérok potyognak az égből és összetörnek a földet érve. Gyorsan berohanunk a házba, hogy ne legyen bajunk.

2. Előszoba - kacsacsőrű emlős  -  Az előszobánk falán egy bekeretezett kép, rajta Ausztrália és egy kacsacsőrű emlős. Hápogva köszönt minket.

3. Konyha – fűnyíró  -  Egy férfit látunk a konyhában, ott szereli a fűnyíróját, javítja a motorját, és a drága oliva olajunkat önti bele. Mindent összemocskolt. Mérgesek vagyunk rá.

4. Nappali – 8-as szám  -  A gyerekek a kanapén ülve tévéznek, és közben perecet (8 -as számra hasonlít) esznek, összemorzsáznak mindent.

5. Fürdőszoba – piros szín  -  Borotválkozás közben megvágtuk magunkat, és véres lett minden.

Tehát gondolati folyamattal létrehoztuk ezeket a kis jeleneteket. Közben az agyunkban összekapcsolódtak a helyek és az információk. Ha újra végigmegyünk az útvonalunkon és megállunk az egyes megállóknál, be fognak ugrani az elmentett történetek/képek. A képekből pedig kiolvasható az információ. Ennyire egyszerű. Próbáljátok ki!

Járjátok be újra ezt az öt helyszínt, mi jutott az eszetekbe?

 

Útvonal építése

Mit is kell most csinálni? Egy útvonalat megállókkal. Biztos utaztál már városi buszon. A busznak van egy útvonala, elindul valahonnan, és van egy végállomása, ahol befejezi az útját. Közben megáll több helyen is. Ez egy valóságos útvonal, megállókkal.

16_utvonal_1.jpg

 

Most a képzeletedben indulj el egy nagy sétára. Bárhonnan kezdheted az utazásodat, és bármerre mehetsz. Akár a valóságban nem létező helyeket is bejárhatsz (Középfölde), de ajánlott, hogy inkább arra menj, amerre már többször jártál és jól ismersz.

Az utad során több helyen is állj meg, és nevezd ki azt a helyet egy megállónak. Lehet ez egy park, egy iskola, egy iroda, bármi. Ha ez megvan, haladj tovább, és ha megint találsz egy  érdekes helyszínt, akkor ott is állj meg, és legyen az a következő megállód. Ezeket a megállókat a bejárás sorrendjében jegyezd fel egy lapra, vagy számítógépes táblázatba.

Kezdésnek én egy 50 állomásból álló útvonalat ajánlok. Tervezd meg, nézegesd, esetleg módosíts rajta, és ha úgy érzed, hogy tökéletes, akkor tanuld meg fejből, ügyelve a megállók sorrendjére.

Az út hossza, a megállók száma rád van bízva. Később bővítheted, módosíthatod, ahogy neked tetszik. Ahány megálló, annyi dolgot tudsz majd megjegyezni, hozzárendelni az egyes helyszínekhez. 

building-plan-354233_1920.jpg

Nekem egy 500 állomásból álló útvonalam van, amit Kecskeméten, a lakóhelyemen alakítottam ki. A helyeken belül, amiket jól ismerek (házunk, munkahelyem) több megálló is van, de általában utcákat, épületeket, parkokat építettem be az útvonalamba. Ezt használom minden nap, a különböző információk megőrzésére, bármi legyen is az.

Az útvonal a megállókkal, amit létrehoztál, egy eszköz amit a jövőben használni fogsz és ezt nagyon jól kell ismerned. Ez lesz a te jegyzetfüzeted, ami mindig ott lesz veled. Fontos, hogy sikerüljön kialakítani egy optimális rendszert, amit bármikor elő tudsz venni a memóriádból. Ha nehézségeid vannak a használata közben (nem emlékszel mi a következő megálló, a helyeket összekevered….) akkor nehezen fog menni a memorizálás is.

 

Tanácsok a tökéletes útvonal kialakításához

1. Olyan útvonalat találjunk ki, amit jól ismerünk, inkább valós helyekből álljon.

Így sokkal könnyebb felidézni őket, a megállók helyes sorrendjét megtartani.

 

2. Az egyes megállók sokszínűek, érdekesek legyenek

Emlékeztek, minél érdekesebb, különlegesebb valami, annál könnyebb megjegyezni. Ha például az útvonaladon kiválasztasz egy megállót, akkor egy telefonfülke helyett sokkal jobban jársz, ha a közelben levő fagyizó színes, hangulatos teraszát választod. Meglátod, a memorizálások során jobban fog működni egy érdekes hely mit egy szürke lyuk. Jelenetek alkotásához is előnyösebb a tágasabb, lehetőségekkel teli tér.

 

3. A megállók eltérjenek egymástól, változatosak legyenek.

Ha azonosak, megzavarhatják a memóriánkat. Például két azonos buszmegálló van az útvonalunk egy-egy helyszínén. A jeleneteink felidézésénél nem biztos, hogy emlékezni fogunk, hogy akkor most melyiket használtuk, és ez felborítja a sorrendünket, összezavarhat minket. Egyszer próbáltam egy panel lakótelepet beépíteni az útvonalamban, csúfos kudarc volt. A sok azonos ház között teljesen összezavarodtam.

 

4. Olyan helyeket válasszunk, amire jó rálátás adódik.

Egy jelenetet fogsz elképzelni minden megállóhoz. Nagyobb rálátás esetén a jeleneted részletesebb lehet, többet láthatsz belőle, és mivel van hely körülnézni „benne”, a több szempontból való nézet megerősíti a memorizációt.

 

5. Kis területű helyeket ne válasszunk (kis zárt szoba, ajtó).

Kis helyekre nagyon nehéz kitalálni valami mozgalmas történetet. Mit lehet csinálni egy sötét kamrában, vagy egy ajtóban? Ezzel szemben ha egy kert vagy park a megállónk, oda rengeteg féle eseményt lehet kitalálni.

 

Ha elkészült a saját útvonalad, akkor birtokában vagy a memóriaatléták legfontosabb eszközének. Innentől megfelelő képzelőerővel bármit meg tudsz jegyezni!

Használd minden nap, fejleszd a képességeidet!

Sok sikert hozzá!

A Dominic módszer 4 részben került bemutatásra:

Az 1. rész itt található: Képzelet és asszociáció, a memorizálás benzine 

A 3. rész itt található: Személyek a számok memorizálásához

A 4. rész itt található: A Dominic módszer használata

A bejegyzés trackback címe:

https://szivacsagy.blog.hu/api/trackback/id/tr915678344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása